top-matkailu-pyoraillen-partakoskelle.jpg

Länsi-Saimaata pyöräillen: Partakoskentie

Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon vanhaa yhdysreittiä Partakosken kautta on käytetty jo 1600-luvulla. Saimaa-matkailu kulkee Lappeenranta-Mikkeli -suunnalla nykyisinkin luontevasti Partakoskentietä. Partakosken kyläyhdistyksen esitteessä on paikallista tietoa ruokailu- ja yöpymispaikoista, levähdyspaikoista, nähtävyyksistä ja itse tiestä. Tieto esim. aukioloajoista on etenkin pyörällä edettäessä tärkeää. Ne voi tarkistaa linkeistä.

Partakoskentieltä Saimaa-ajelua voi jatkaa Taipalsaarelle ja Lappeenrantaan tai Ristiinan kautta Mikkeliin ja Puumalaan. Tien päällä kannattaa käyttää mobiilikarttaa. Esim. Outdooractiven Suur-Saimaan kierroksen kartalle pääsee tästä.

 

  

Lataa kartta [PDF]

 

Partakoskentie (409) mutkittelee 34 kilometriä Saimaan ja Kuolimon välissä. Tien iästä muistuttavat elävästi ”Ässänmutkat” puolivälissä Orraintaipaleella. Eteläpää on Savitaipaleen kirkonkylässä, jonne tullaan Taipalsaarentietä (408) tai Lappeenranta-Mikkeli -valtatietä (13).
Pohjoisessa tie alkaa Suomenniemen Kauriansalmelta, jonne saavutaan Karkauksentietä (14696) tai 13-tietä. Kauriansalmelta Suomenniemen kirkonkylään tie kulkee Kirkonkyläntie-nimisenä.


Partakoskelta on Taipalsaarelle toinenkin reitti Koskein- ja Kivistöntietä Leväseen. Koskeintien risteys on puoli kilometriä Kärnäkoskelta Savitaipaleelle. Leväsestä voi jatkaa esimerkiksi Kyläniemeen Saimaan ja Puumalan saaristoreiteille. Kesällä 2021 pääsee 18.7. ja 25.7. myös pyörälautta Rastilla Partakoskelta Puumalan Lintusaloon.

Partakoskentie on pyöräilyyn rauhallinen, liikennettä on vähän. Tie on päällystetty 10 km molemmista päistä. Partakosken ja Luotolahden välillä 13 km on sorapintaa. Sen kunto voi vaihdella sään ja tien hoidon mukaan. Järvimaisemia on muutaman kilometrin välein. Kannattaa huomioida, että kumpuilevalla soratieosuudella kuitenkin ainoa varsinainen levähdyspaikka veden äärellä on Onkilammen laavulla, noin 6 km Partakoskelta.


Parhaita levähdyspaikkoja reitin varrella ovat Kärnäkoski, Partakoski ja Onkilampi.

Lataa kartta [PDF]

Nähtävää


* Kärnäkosken linnoitus kuuluu linnoitusketjuun, jonka Venäjä rakennutti 1790-93. Joen yläjuoksulla on pieni ns. vuorilinnoitus. 1900-luvun alussa samalla kohdalla toimi lotjasatama, josta siirrettiin puuta kiskoitse Kuolimolta Saimaalle. Paikalla on nyt laavu, tulentekopaikka ja kuivakäymälä. Siellä sekä varsinaisessa linnoituksessa on laituri mm. uimareille. Linnoituksesta Partakosken suuntaan on 1788-90 -sodan muistomerkki. Linnoitusta kunnostetaan kesällä 2021, mutta alue on kävijöille avoinna.

* Kärnäkosken kiviholvisilta on rakennettu 1886. Koskessa oli mylly jo 1800-luvun alkupuolella. Nykyinen mylly on rakennettu 1900-luvun vaihteessa. Kyläyhdistys pitää huolta siitä ja siihen liittyvästä saharakennuksesta, jota voi käyttää levähdyspaikkana. 

* Partakoskeen rakennettiin sahalaitos sekä mylly jo 1700-luvun puolivälissä. Nykyinen kivisilta on peräisin 1900-luvun alusta. Koskessa uitettiin kesäisin 1960-luvulle asti puutavaraa Saimaalle. Nyt Partakoski kuten Kärnäkoskikin on suojeltu ja ennallistettu. Partakoski on järvitaimenen ainoa kutupaikka eteläisellä Saimaalla. Koskissa voi käväistä myös äärimmäisen uhanalainen saimaannieriä, jonka kotijärvi Kuolimo on. Kalastus on koskissa ja lähialueilla kielletty.

 

1800-luvun lopulla Partakoskelle rakennutti Pariisiin asettunut ruhtinas Barjatinski huvilan tukikohdaksi pohjoismaita myöten huomiota herättäneelle laivaharrastukselleen. Huvilasta tuli 1912 kylän koulu. Vähän myöhemmin kylällä oli jo kaksi kauppaa, posti ja kirjasto. Vielä nyt näkyvää kylähistoriaa ovat kaupparakennukset, joista toisessa toimii ravintola Partaranta ja kauppapuoti.

 

* Partakoskelta noin 2 km Mikkelin suuntaan voi nähdä 1. maailmansodan aikaisia maalinnoitteita. Niille pääsee tukiasemamastolle vievää pikkutietä.

* Onkilammen laavulta, noin 6 km Partakoskelta Mikkelin suuntaan, voi tutustua Orrain luontopolkuun. Myös Suomenniemellä on levähdyspaikaksi sopiva maisematorni, laavu ja tulisija. Tornille on noin 600 m nousu pikkutietä 1 km ennen Kauriansalmea.

 

Ravintolat ja kaupat

Partakoskella toimii suosittu kesäravintola Partaranta. Sen yhteydessä on pieni kauppa. Partarantaan on Savitaipaleelta 10 km, Kauriansalmelta 24 km. Ravintolassa on monipuolinen ruoka- ja virvoketarjonta. Terassilta voi ihailla järvinäkymää. Venesatama kuuluu Saimaan vesireitistöön. 

Savitaipaleen kirkonkylän kaikista palveluista – ravintolat, kaupat, apteekki, pyörien huolto ym. -  voi tiedustella matkailijoiden infopisteistä Olkkolan Hovissa tai Savitaipaleen Helmi -liikenneasemalla.

Tien varrella on Partarannan lisäksi Suomenniemen kirkonkylässä, 5 km Kauriansalmelta päivittäistavarakauppa SALE. Tien pohjoispäässä Suomenniemen Kauriansalmella toimii kahvila-ravintola Salmenranta.

 

Yöpyminen

Partakoskentien varrella majoituspalveluja tarjoaa Karhurinteen loma 2 km Savitaipaleen kirkonkylästä. Kirkonkylässä useammantasoisia vaihtoehtoja on Olkkolan hovissa jossa on myös kunnan toinen matkailuinfopiste.
Suomenniemen majoitustietoja voi hakea Mikkelin palvelusivuilta. Mökkimajoitusta voi tiedustella ainakin Loma-Väkkärästä

Tien varrella voi kahta laavupaikkaa käyttää teltassa tai laavussa yöpymiseen. Toinen on Onkilammella, toinen Kärnäkoskella. Kummassakin on tulentekomahdollisuus ja kuivakäymälä sekä uintimahdollisuus laiturilta. Myös Kärnäkosken saharakennus sopii lepotaukoon ja sateenpitoon.

  

Nautinnollista matkaa!

 

Partakosken kyläyhdistys

Saksalaispariskunta viettämässä lepopäivää Onkilammen laavulla kesäkuussa 2019.